VOOR DE HOBBY-FILMER

Nuttige tips

Wie regelmatig films kijkt op de computer kent het misschien wel, geen beeld, blauw beeld of strepen. Meestal is het probleem hierbij het ontbreken van de juiste codec. Om video af te spelen op de computer heb je namelijk een juiste codec nodig. Mocht je dit probleem hebben ga dan eens naar www. free-codecs.com om daar de juiste codecs packs (verschillende codecs bij elkaar) te downloaden.

Een codec is eigenlijk een soort vertaler die met behulp van software en hardware de betreffende bestanden kan comprimeren (inpakken) of decomprimeren (uitpakken) al naar gelang het apparaat dat u gebruikt. U dient codecs niet te verwarren met bestandsformaten, een codec heeft niets met een bestandsformaat te maken. Om een bestand af te kunnen spelen heeft de player een codec nodig. Kortom, u dient de player te voorzien van een of meerdere codecs. De meest bekendste codecs uit de computerwereld zijn bv MPeg-1, MPeg-2 en MP3.

Tijdens het filmen loop je soms tegen dingen aan die je nooit had kunnen bedenken en waar je pas achter komt als je het opgenomen beeld ga bekijken. Je ziet het en denkt, hoe heb ik dit nu kunnen doen maar dan is het te laat en kun je ze niet meer over doen. Ook mij is dit overkomen, en ik zal wel niet de laatste zijn, maar dan is het vooral zaak om rustig en kalm te blijven ook al heb je de neiging om de camera uit het raam te gooien. De eertse vereiste bij het filmen is dan ook, rust, kalmte, raak niet in de stress en neem vooral overal de tijd voor.

Je hebt ongetwijfeld de camera goed bestudeerd en weet natuurlijk ook welke mogelijkheden het heeft. Veel camera's bieden de mogelijkheid om tijdens het filmen d.m.v. een druk op de knop een foto te maken. De Photoshot, niet doen dus. Uit ervaring weet ik dat dit problemen kan geven met het opnemen van het "ruwe" videomatereiaal op je computer. In de videocassette zit namelijk een tijdcode die bij digitaal opnemen op de computer bepaalt of er wordt opgenomen of niet. Maak je een foto tijdens het filmen zal deze tijdcode worden onderbroken. Onderbreking van de tijdcode betekend geen bewegend beeld meer en zal het opnemen stoppen. Om verder op te nemen zul je dus weer opnieuw moeten starten. Denk je, ik heb videobeeld voor 1 uur en je loopt weg, is de kans groot dat er bij terugkomst maar bv 3 minuten video is opgenomen. Wil je foto's van de videobeelden, biedt het bewerkingsprogramma hier ook mogelijkheden voor.

Bij analoog opnemen heb je dit niet omdat de videocassetes geen tijdcode hebben. Hierbij bestaat de kans dat er bij een cassette van 60 minuten, waarvan 30 minuten is gebruikt, je 30 minuten blauw beeld kunt hebben wat natuurlijk weer ruimte inneemt op de harde schijf die we anders goed kunnen gebruiken. 

Let bij het filmen op dat je voldoende materiaal hebt, is een opname mislukt doe het dan over. Maak opnames vanuit verschillende posities met de camera en uit verschillende hoeken zodat u bij het monteren het beste materiaal kunt gebruiken. Film zoveel als je kunt maar bedenk dat er bij het monteren een film van ongeveer 30 á 45 minuten overblijft voor de kijker. Ga een beetje selectief te werk dit kan een hoop werk schelen bij het monteren. Let op wat er op de achtergrond gebeurt want dit kan zeer storend werken en denk aan de belichting. Zorg dat je tijdens het filmen binnen met de rug naar het raam gaat staan en buiten met de rug naar de zon. Soms kunnen er leuke plaatjes worden gemaakt met filmen tegen het licht in maar dit moet je proberen en zelf over oordelen.

De meeste camera's hebben een ingebouwde microfoon die het minste geluid sterk opneemt maar zorg tijdens het filmen wel dat deze vrij is, geen vingers of andere dingen ervoor.